zaterdag 14 maart 2015

heikikkers, ze zijn er weer.Ieder jaar, ergens in maart, start de paartijd van de heikikkers (Rana arvalis). De start is erg afhankelijk van het weer want ze komen meestal na een paar warme dagen in maart pas tevoorschijn.
De mannetjes kleuren dan voor enkele dagen blauw. En de intensiteit blauw varieert ook al per jaar en per kikker.
In het zuiden van het land start dit fenomeen eerder. De limburgse en brabantse heidevennetjes worden dan ineens bevolkt met honderden blauwe smurfjes. Groot zijn ze namelijk niet.


Wie in de buurt komt van zo'n kolonie heidekikkers hoort het geluid van vollopende waterflesjes (blobblobblob....). Dan begint de pret!
Voorzichtig sluip ik dan richting de kikkertjes. Je raadt waarschijnlijk al dat het een drassig gebied is, dus beschermende kleding is aan te raden. Zelf gebruik ik een waadpak om het meeste water tegen te houden. Mijn ellebogen leunen meestal wel in het koude voorjaarswater. Want koud is het nog wanneer je uren stil ligt voor die blauwe jongens.


 De eerste dagen zijn ze nog erg schuw. En soms blijft dit dagen lang zo. Wat je dan krijgt bij iedere onverhoedse beweging is bovenstaande foto; een leeg plasje zonder kikkertjes.  Dan begint het grote wachten weer.

Na zo'n 20 minuten heb je kans dat de eerste exemplaren hun kopje boven water steken. Ik merk dat ze dat vooral niet doen bij mij in de buurt maar enkele meters verderop. Kennelijk hebben ze toch iets in de gaten. Maar geleidelijk aan accepteren ze die vreemdeling aan de waterkant. Tot er na bijna een vol  uur weer volop geblobt wordt. Dat is trouwens ook nog erg afhankelijk van de warmte. Toen de zon verdween achter de wolken keek ik uit over een groepje bewegingsloze smurfen waar geen geluidje uit kwam.


Vele uren liggen op ongemakkelijke pollen en in koud water worden goed gemaakt door de foto's.
Het was een fantastische ervaring om tussen het koor van blauwe blobbers te mogen liggen. Ook zonder foto's te kunnen maken is dit trouwens enorm genieten.Only for a few days, every year, does the moorfrog turn blue. This all depends on weather conditions. It has to be relatively warm for a few days in march and the fun begins. This very short mating season of the moorfrog is very special to watch and photograph. These frogs are not so big and they are very shy. Every movement can result in frogs suddenly hiding under water. This will last for about 20 minutes before the first ones come back. This year it took an hour before they all were back and started making their special mating sound. This sounds like a bottle that is filling with water (blobblobblob.....).
The weather was relative warm for the frogs but cold for me. Combined with an uneven underground resulted in a backache. But what the heck, I enjoyed being amongst these little blue friends and that's what counts.

10 opmerkingen:

Loes Belovics zei

Ik krijg echt zin in heikikkers als ik dit zie... maar inderdaad, vandaag maar afgeblazen, we hopen maandag nog iets te zien. Duimen maar.

Zo te lezen viel het allemaal niet mee, maar je hebt toch fijn met de reflecties kunnen spelen, die maken het beeld zo lekker sprankelend.

Groetjes Loes

bas van Es zei

dit is toch maar weer klasse ,wel vroeg wat het weer betreft maar jij hebt ze vast en hoe.

Frans Batenburg zei

Weer heel mooi werk afgeleverd. Je moet er wat voor over hebben om zo lang in het koude water te zitten. Heel goed gebruik gemaakt van het licht en de reflecties in het water. Een genot om naar te kijken.

gr Frans

waldlaeufer68 zei

Hier in Deutschland werden Strassen und Wege gesperrt, damit die Kröten und Frösche sicher zu ihren Laichplätzen kommen..tolle Fotos
Grüsse Frank

Yvonne Vergouwe zei

Wat is het weer een goed teken om de kikkers te zien, voorjaar...jippie. Je hebt er ondanks de kou van het water weer mooie foto's van weten te maken.

Groetjes Von

Roos zei

Heel mooie setting zoals je de heidekikkers hebt gefotografeerd.
Ik zie mijzelf nog niet in het water liggen. Knap dat je dat er voor over hebt.

Ghita Pluijmaekers zei

Ohh jij hebt ze al, wat mooi!
ik ben vrijdag naar het oosten van het land geweest, een plek waar ze op donderdag waren, maar helaas, het was weer te koud geworden, geen kikker gezien. Komende dagen wordt het goed kikkerweer, jammer dat ik dan weer moet werken,,,,dus wachten maar weer tot volgend jaar.
Jij hebt in ieder geval weer een prachtige serie geschoten,
gr. Ghita

advanduren zei

Je hebt er ware kunststukjes van gemaakt Jowan, de tweede vind ik een hele mooie, maar de vijfde is subliem mer die sterretjes juist op ogen. Het doet me denken aan een sprookje. Ze zijn trouwens eerder dan ik had verwacht en de komende dagen zit ik op Texel, dus ook voor mij wordt het waarschijnlijk weer een jaartje wachten.

Gr.,
Ad

Gonnie van de Schans zei

Ik zie dat ik nog niet gereageerd heb. Inmiddels is het al weer voorbij en is er in het ven geen kikker en geen dril meer te bekennen. Mooi met name foto 2.
Kon jij dichtbij komen of heb jij ook flink gecropt?
Nog bedankt voor het doorgeven!
Groeten, Gonnie

Jowan zei

Gonnie,

foto 2 is full frame op 420mm zonder te croppen. Sommige kikkertjes zaten op 20cm afstand maar dan mocht ik op geen enkele manier bewegen of ze floepten weg. De foto met de twee kikkers voor elkaar is wel een crop (70%).

Jowan