Sirui Statief veldtest


Voor het blad Chip foto video heb ik bijna een half jaar lang een Sirui N2205 statief met K20X balhoofd mogen testen. In het algemeen heb ik goede ervaringen met het statief al waren er wel enkele aan- en opmerkingen. Dat is zo met elk product wat je test. 
Enkele ervaringen in het veld zijn hieronder opgeschreven.

In de eerste helft van 2012 heb ik bijna al mijn foto's op het blog met deze statief / balhoofd combinatie genomen. Kijk op het blog voor meer voorbeelden.
Update: juni 2013 - nog steeds wordt er uitsluitend met het sirui statief gewerkt op dit blog. Maar zie de toelichting onderin.
Zie update juni 2014; ik ben overgeschakeld naar een ander merk.
Ervaringen tijdens gebruik


2 februari       Wandeling dommelbeemden met statief aan draagriem.
De draagriem is erg kort en kan niet schuin over de rug gedragen worden.  Met als gevolg dat de draagriem regelmatig van mijn schouder af valt.
Het werken met de draagriem is erg onpraktisch. Iedere keer wanneer er zich een onderwerp aandient moet de lus verwijderd worden die om de 3 poten zit geschoven. Bij -9°C is dat geen pretje want met handschoenen aan lukt het niet.
Beter was een snelkliksysteem om de draagriem snel aan het statief vast te maken.
Omdat de draagriem meer last geeft dan gemak besluit ik deze los te koppelen en het statief gewoon te dragen. Dat is praktischer en helemaal niet zwaar.
Een poot van het statief (de poot zonder bescherming ) zit zo los dat deze maar wat bungelt. De inbusverbinding is los geraakt. Dat kon thuis pas verholpen worden met het gereedschapsetje dat bij het statief geleverd is. Alle inbusbouten aan het scharnierpunt heb ik daarna voor de zekerheid aangedraaid bij alle 3 de poten.
(noot achteraf: In juni 2013 is dit oppnieuw voorgevallen)

5 februari       Wandeling dommelbeemden
Met een buitentemperatuur van -12°C of nog lager blijkt dat het pannen met het balhoofd niet goed meer lukt.  Het panningsmechanisme lijkt vastgevroren. Thuis in een warme omgeving werkte de kop weer naar behoren.
Het mechanisme van het balhoofd zelf blijft wel goed werken tijdens de vorst.
Poten in- en uitschuiven werkt goed in de kou en het locken van de poten gaat zonder problemen.
Snelkoppelsysteem op het balhoofd werkt bij -12°C ook naar behoren.
De spikes in de rubberen voet zijn nodig in de besneeuwde slootkant en kunnen zonder moeite naar buiten en, na gebruik, weer naar binnen worden gedraaid.


 7 februari wandeling Amsterdamse waterleidingduinen
Panningknop van balhoofd vriest weer vast. Deze functie blijkt nu echt niet te gebruiken bij vorst. Bij kamertemperatuur werkte de panningknop weer als vanouds.

31 maart
workshop aan de waddenzee met straffe wind. Het statief blijft desondanks stabiel staan. Toestel Nikon D90 is deze keer uitgerust met een groothoek. Omdat het statief in de zee heeft gestaan moest het thuis gereinigd worden. Volgens de folder kan het statief niet tegen zeewater. Acuut gevaar is dat echter niet, want na ruim 1 dag had ik pas de mogelijkheid om te reinigen. Drie maanden later is er nog steeds niks van een of andere aantasting zichtbaar.
Wel opletten wanneer je de elementen van de poten helemaal loshaalt voor het reinigen. Er vielen twee plaatjes en een ringetje op de grond. Bekijk goed hoe het statief weer in elkaar moet. Eventueel met behulp van een andere poot als voorbeeld.
Na het correct in elkaar monteren van de poten functioneert het statief als vanouds.
Opties
Draagriem          Onpraktisch vanwege geringe lengte en het ontbreken van een echt snelkoppelsysteem.
Monopod            Niet echt uitgetest. Wanneer je de keuze voor monopod in het veld wil maken is het noodzakelijk dat de inbussleutels meegenomen worden.  De handleiding om de monopod  te monteren ontbreekt.
Korte kolom       Voor macro redelijk dicht bij de grond is het werkbaar. Maar er blijft nog een dusdanige werkhoogte  over dat voor het allerlaagste macrowerk met rijstzakken o.i.d gewerkt moet worden. De keuze voor de korte kolom zal veelal thuis gemaakt worden of men moet er voor kiezen om met een reserve kolom en inbussleutels het veld in te gaan. Vanwege stabiliteit is de korte middenkolom de betere keuze. Tegelijk blijf je dan ook flexibel in het veld om laag bij de grond te werken.
Gereedschap      Een verzameling inbussen voor de diverse verbindingen.
Foudraal            Mooi compact en gevoerd ter bescherming. Het foudraal heeft een snelkoppeling voor de draagriem.
Snelkoppelplaatje        Snelkoppelingsplaat zit stabiel onder de camera en heeft uitdraaibare nokjes voor extra borging van de plaat onder lens of camera. (In vergelijking met Manfrotto zit het toestel veel stabieler in het snelkliksysteem, dat komt door het Arca Swiss systeem dat is gekozen).

Balhoofd K20X   Over het algemeen erg fijn om mee te werken. De mogelijkheid is er om de camera halfvast te zetten zodat deze stabiel blijft in de kop maar er toch voldoende beweging over is om snel en soepel van compositie te wisselen. Deze toepassing lukt tot en met een 300mm F4 (incl. converter). Handig voor wildlife fotografie.

Conclusie
6-2-2012   Ondanks dat het statief al snel een mankementje had met een losse poot en vastgevroren panningsmechanisme  is het statief prettig om mee te werken. De onderste 3 elementen van de poten  zijn vrij dun. Voor optimale stabiliteit kunnen die het beste niet uitgeschoven worden. Toch lukte het  in de allerhoogste stand met de middenkolom helemaal uit  om scherpe foto’s te maken met een Nikon D90 en 300mm F4 lens (incl 1.4x converter).
                Het balhoofd is boven 0°C uitzonderlijk prettig om mee te werken en enorm stabiel. Bij 10 graden vorst klemt het pannings-mechanisme echter.
                Tot nu toe is het een handzaam, gemakkelijk en stabiel  statief om het veld in te nemen tijdens  foto wandelingen. Het is te hopen dat losse onderdelen tot het verleden behoren en dat dit een incident was. (zie toelichting juni 2013).

22-2-2012       Na verder gebruik in het veld is de conclusie van 6 februari      overeind gebleven.

18-10-2012  Sinds de voorvalletjes in het begin functioneert het statief zonder verdere problemen en wordt iedere week wel ergens in de natuur meegesleept.

23-06-2013  Het statief wordt nog steeds wekelijks ingezet en is intensief gebruikt tijdens een 3 weekse vakantie in IJsland. De temperaturen waren er aangenaam dus van de koude heeft het statief niet geleden. Het losse pootje dat al eerder werd vermeld keerde echter terug. Intussen is er ook een rubber ring gescheurd die dient om de poten aan te draaien.


Toelichting
Tot nu toe was ik gewend om met een Manfrotto te gaan fotograferen. Dat is een stevig maar zwaar statief. Het oude statief heb ik niet gemist en in plaats daarvan het Sirui statief met veel plezier gebruikt.
Omdat het Sirui statief van carbon is gemaakt voelt het lekker licht aan en is dus makkelijk te dragen. Het ingeschoven formaat is klein/handzaam en daardoor goed op een fototas te bevestigen.
Die "oude" manfrotto ligt nu ergens stof te happen om ooit als reserve te kunnen dienen in geval van nood. Tegenwoordig gaat standaard de Sirui mee op pad.

juli 2012

Na bijna anderhalf jaar in gebruik moet ik de conclusie trekken dat dit geen statief is voor wekelijks gebruik in de natuur. Ik gebruik het statief wekelijks in de weekenden en ben er zuinig mee. Maar eenmaal in de buitenlucht moet het statief wel in modder, water, grind, steen, ijs , sneeuw etc. kunnen functioneren. Anders had het maar geen statief moeten worden. Het terugkerende losse pootje begint te irriteren want dat gebeurt altijd op cruciale momenten. De inbussleutel gaat daarom ook standaard mee het veld in om dit euvel te verhelpen wanneer het voor komt. En nu begint het rubber van de aandraairingen al te verslijten en te scheuren.
Vanwege de handzaamheid blijft het mijn favoriete statief maar iets meer degelijkheid is wenselijk.
juni 2013

Update juni 2014
De eerdere conclusies blijven enigzins overeind met enkele toevoegingen. Het irriteert me dat het rubber al slijt waarmee ik de poten aandraai. Materiaal is eigenlijk te zacht gekozen. Daar komt nog een eigenschap bij waar ik ook last van heb. En het statief is voor mij eigenlijk iets te laag. Bij langdurig gebruik achter elkaar krijg ik het in mijn rug. Daar kan Sirui natuurlijk niets aan doen.
Een prijs bij de jaarlijkse wedstrijd van het blad ROOTS stelde me in staat om daar zelf iets aan te doen. Met de tegoedbon van cameraland kreeg ik een mooie aanzet voor een hoger en degelijker statief in handen. Dus kwam er een Gitzo XLS (extra hoog) waarop ik het Sirui balhoofd heb bevestigd.  Het verschil in degelijkheid merk je direct maar moet ook betaald worden. Op het balhoofd (K20X) zit ook dezelfde kwaliteit rubber als op het statief en dat is precies waar nu de schoen wringt. Ik kan het rubber verdraaien zonder dat de knop op het balhoofd meedraait. Je kan al raden welke investering er op den duur aan zit te komen.
Mijn Sirui set heb ik in het begin met genoegen gebruikt maar de echte levensduur vind ik toch wel veel te kort. Dat is toch iets wat je bij aanschaf niet kan testen. Vele jaren heb ik met een aluminium manfrotto statief rondgelopen en die liet me nooit in de steek. Sirui laat mij teveel probleempjes zien in goed twee jaar tijd en wekelijks gebruik.

Met bovenstaand artikel heb ik geprobeerd mijn ervaringen neer te pennen opdat iedereen voor zichzelf een afgewogen keuze kan maken bij de investering in een statief.
Het komt er op neer dat je een statief vindt die de meeste waar voor zijn geld biedt voor het type fotograaf dat je bent en budget dat je ter beschikking hebt. Sirui N2205 kan een goede keuze voor je zijn maar ik raad het niet aan voor intensief gebruik.

2 opmerkingen:

Erik zei

Hallo,
bednkt voor je uitgebreide verslag en de duurzaamheid updates. Erg interessant.
Wat ik wilde vragen, hoe is je ervaring met de statiefkop K-20X na enige tijd? Heb je die ook langer gebruikt en kun je iets vermelden over duurzaamheid ?

Het Sirui R4203L statief is ook erg interessant omdat deze tot 180 hoog kan zonder middenpoot. Een stuk hoger weer dan mijn huidige Feisol3471. En met net geen 2m lengte is dat net aan :-)

Ik heb nu een Benro B2 kop en zou graag een wat zwaarder balhoofd gebruiken als bijv. de Sirui K-40X. Ik lees meerdere goede ervaringen en testen, maar altijd goed om te horen hoe iets op langere termijn bevalt.

mvg,
Erik

Jowan zei

Erik,

Mijn ervaringen met het balhoofd zijn gelijk aan die van het statief.
In initiele testen en ervaringen lijkt het allemaal kwalitatief oke en werkt het prettig. Behalve dan dat de panoramaknop vastvriest bij -10­C.
Na verloop van tijd bemerk ik dat de gekozen rubbersoort voor balhoofd en statiefknoppen te zacht is en te snel slijt. Ik kan me gebruikers voorstellen die incidenteel een statief gebruiken en dit allemaal niet snel zullen bemerken. Maar wanneer je wekelijks of vaker je statief gebruikt zal Sirui te snel versleten zijn. Wellicht dat Sirui reserveonderdelen verkoopt maar volgens mij liggen gebruik en slijtage niet in de juiste verhouding bij Siru. Let wel; ik heb slechts een type statief en balhoofd getest en daar heeft deze recensie betrekking op.